Stav o opštim izborima u Srbiji 2022.

U nedelju, 03. aprila, građani Srbije glasaju na svim nivoima.

Radnička klasa ni ovoga puta nema svoje nezavisne radničke kandidate, usled izbornih uslova i zakona koji su u potpunosti na strani buržoaskih snaga.

Smatramo da na ovim izborima nema ni do kraja dosledne demokratske opcije, koje će podići zastavu nacionalne nezavisnosti i samostalnosti i političke i ekonomske demokratije, borbe za ljudska, radnička i manjinska prava, revolucionarno demokratsku zastavu antifašizma i anti-imperijalizma. “Sve buržoaske partije su podanice “velikih sila” – objavio je Revolucionarni savez rada.

Ipak, usled borbe između dve buržoaske struje (sadašnjeg i prošlog režima), i pored opskurne prorežimske šovinističke malograđanštine (koje su uopšteno na sumnjive načine prikupile potpise), razvile su se i radikalne prodemokratske sitnoburžoaske struje, čija bi politička snaga objektivno olakšala delovanje radničkih organizacija, kao i samu potrebnu demokratizaciju društva.

Svedoci smo procesa u kome je period vladavine Srpske napredne stranke naneo bolan udarac delovanju sindikalnih i levičarskih organizacija, usled političke i policijske represije, gebelsovske propagande i pinočeovske ekonomije vladajućeg režima. Ali narodni i otpor pre svega radnog naroda nije ugašen, već se, naprotiv, uzvisio i prekalio – što je najbolje pokazao masovni narodni protesti u prošlog decembra, u borbi protiv kapitalističkih monopolista, oličenih u Rio Tintu, i njihovog marionetskog režima.

Zato smatramo da, uopšteno, svaki glas za antirežimsku opoziciju, za smenu vladajućeg režima – u datim okolostima unekoliko poboljšava uslove za dalje političko organizovanje i delovanje radničke klase i zaista demokratskih snaga.

U tom smislu pozivamo radničku klasu, članove sindikata, kao i neorganizovane radnike, sav radni narod, seljaštvo, inteligenciju i profesionalce, gradske i seoske sitnosopstvenike, žene i omladinu, studente i penzionere, kao i marksiste-lenjiniste – da ovoga puta izađu na izbore i konkretno glasaju za “zeleno-levu koaliciju” MORAMO, u kojoj postoje i pro-radnički levo socijal-demokratski elementi (Politička platforma SOLIDARNOST), a koja takođe predstavlja i borbu protiv monopolista iz Rio Tinta i drugih stranih investitora.

Naša pro-narodnofrontovska odluka o podršci prodemokratskim elementima protiv srbijanskog pinočeovskog Vučićevog režima i njegovih nacionalističkih satelita na predstojećim izborima u Srbiji, postaje još značajnija u svetlu zaoštrene opšte kapitalističke krize, opasnosti od fašizma i imperijalističkog rata kao i zveckanja oružjem i provociranja šovinističkih tenzija na Balkanu.

Svi u narodni front protiv kapitalističke krize, fašizma i rata!

Revolucionarni savez rada zalaže se i bori za slobodnu Srbiju i mir i bratstvo na Balkanu – za nezavisnost, demokratiju, socijalizam!

Revolucionarni savez rada,
31. marta 2022.