Stop ratu u Ukrajini (platforma protiv rata)

Stop ratu u Ukrajini – ruski okupatori, napolje!
IMPERIJALISTI nisu faktori mira i slobode, već fašizma i rata!

1. Osuđujemo rusku imperijalističku invaziju na suverenu zemlju Ukrajinu i na domove ukrajinskih ljudi i porodica. Ukrajinski narod, kao i svi narodi u svetu, ima pravo da “postoji” (što mu velikoruski šovinisti i agresori otvoreno i naglas dovode u pitanje), ima pravo na samoopredeljenje, kao i pravo da svoju otadžbinu oružano brani od okupatora. Zahtevamo hitno povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine. Solidarišemo se sa ukrajinskim radnim ljudima, koji se bore sa puškom u ruci, kao i svim ukrajinskim izbeglicama, primoranim da napuste svoja ognjišta.

2. Smatramo da je borba opštenaoružanog ukrajinskog naroda u oslobodilačkom ratu, u današnjim istorijskim uslovima hrabar i upečatljiv primer svim narodima sveta da je moguće pružiti otpor imperijalističkim nuklearnim supersilama, koje tokovima opšte kapitalističke krize guraju svet u novi opšti imperijalistički rat i militarističku katastrofu. Otpor naoružanog naroda još jednom pokazuje da su “svi imperijalisti tigrovi od papira”.

Dok bezuslovno podržavamo nacionalno-oslobodilački rat ukrajinskog naroda protiv putinovskih velikoruskih okupatora, istovremeno podržavamo izolaciju sektaških šovinističkih elemenata i drugih imperijalističkih agentura u ukrajinskom nacionalnom oslobodilačkom pokretu, što nameće sam tok njegovog razvoja. Takvi elementi mogu samo da ugroze pravednu borbu ukrajinskog naroda za oslobođenje od ruskih belogardejaca. Pozivamo međunarodni radnički pokret i narode sveta da izvrše svoju internacionalističku dužnost i konkretno podrže nacionalno-oslobodilačku borbu koju vodi naoružani ukrajinski radni narod, i tako mu značajnije pomognu da izoluje anti-narodne i izdajničke elemente koji i u ratnom haosu traže svoju šansu.

3. Podržavamo družbu naroda i osuđujemo pokušaje ruskih šovinista da predstave svoju kriminalnu invaziju kao bratoubilačku borbu između Rusa i Ukrajinaca, koristeći u te svrhe tzv. “narodne republike” u Donbasu. Ukrajinci i Rusi zajedno i jedinstveno pružaju otpor velikoruskim imperijalistima u odbrani svoje otadžbine Ukrajine. Ruski narod bori se na ulicama Rusije u podršci svojoj ukrajinskoj braći. Putinovska gruba propaganda, iako se ne trudi previše da sakrije svoje imperijalne ciljeve, pokušava da koristi i crvenu zastavu pobede nad fašizmom da opravda svoju invaziju. Rečima Aleksandra Batova, predstavnika ruskog Ujedinjenog fronta rada (Rot front): nema drskije provokacije od toga! U Kijev pokušava da uđe vlasovska bela armija, a ne crvena!

Nije slučajno da je Putin u govoru kojim je pripremio napad na Ukrajinu, tj. njenu, kako je rekao, “dekomunizaciju” – u revizionističkom maniru, koristeći teze iz “tajnog govora” Hruščova – napao Lenjina i Staljina, kao simbole principijelne nacionalne politike i prava naroda na samoopredeljenje. Logika razvoja nove ruske monopolističke buržoazije, koja se nakon raspada SSSR, poput međuratne nemačke našla uniženom da bi se uzdigla investicijama zapadnog monopolskog kapitala – dovodi je do obnavljanja starih carističkih, kadetskih i menjševičkih imperijalističkih i revizionističkih socijal-imperijalističkih težnji, u svojoj rastućoj ambiciji za preraspodelom sveta i svetskih tržišta. Zastave SSSR na Putinovim tenkovima u Ukrajini sa zloslutnom polu-svastikom “Z”, ne predstavljaju slavom ovenčan sovjetski antifašizam i anti-imperijalizam Lenjina-Staljina već tradicije sovjetskog socijal-imperijalizma tipa Hruščova-Brežnjeva, tj. neocarizma.

4. Osuđujemo politiku svih imperijalističkih supersila, koje guraju svet u novi svetski rat i usuđuju se da zveckaju nuklearnim oružjem. Osuđujemo cinično predstavljanje Putina i ruskih imperijalista kao “antifašista” i “anti-imperijalista”, kao i lažno predstavljanje NATO i EU imperijalista i monopolista kao branitelja “demokratije” i “nacionalne nezavisnosti”. Smatramo da monopolisti-imperijalisti sa zapada i istoka ne mogu da imaju nikakvu “oslobodilačku” ulogu, da nisu međusobni ideološki neprijatelji kakvim pokušavaju da se predstave i tako pokušaju da prevare narode da im pruže podršku u imperijalističkim osvajačkim ratovima – koji se vode ne za “oslobođenje”, već za novu podelu sveta i svetskih tržišta. Solidarišemo se sa ruskim anti-ratnim pokretom, pobunom ruskog naroda i svim zatvorenim anti-ratnim aktivistima u Rusiji. Solidarišemo se i sa svim iskrenim i doslednim anti-imperijalistima u zapadnim zemljama. “Nacija koja tlači drugu naciju, kuje sopstvene lance”.

5. Zalažemo se za potpunu ekonomsku, političku, vojnu i nacionalnu nezavisnost naše zemlje od imperijalističkih sila, koje svaka iz svojih razloga podržavaju Vučićevu velikosrpsku kliku i njegov kapitalistički režim. Borimo se protiv protiv dominacije ruskog, kineskog i zapadnog monopolskog kapitala u našoj zemlji, protiv uključenja Srbije u NATO i EU, kao i prekidanja bilo kakvih vojnopolitičkih veza sa ruskim imperijalistima, neprijateljima naroda Balkana i sveta. Podržavamo sve dosledne anti-imperijalističke pokrete na Balkanu. Pozivamo na revolucionarni savez balkanskih naroda i zajedničku međurodnu borbu protiv kapitalističke krize, fašizma i imperijalističkog rata.

6. Uz jasno odbijanje da se svrstamo u tabor socijal-šovinista, takođe odbijamo da se svrstamo u tabor socijal-pacifista, kao njihovog dodatka. Pacifističke parole i apelovanje na imperijaliste da zaustave rat mogu samo da pospeše pripremanje novog među-imperijalističkog rata, jedinog logičnog rezultata opšte kapitalističke krize, te uljuljkaju narode pred revolucionarnim zadacima koji ih očekuju. Samo rušenje vlasti imperijalista i potpaljivača rata može zaustaviti nadolazeći imperijalistički rat i krvoproliće među narodima. Umesto pacifističkih parola, pozivamo radničku klasu i narode Balkana, Evrope i sveta da se protiv rata bore štrajkovima, demontstracijama, aktima solidarnosti prema borbi napadnutih naroda, i tako se pripremaju da pretvore imperijalistički rat u revolucionarni.

7. Odbijamo da plaćamo njihovu krizu i učestvujemo u njihovom imperijalističkom ratu za spas kapitalizma u truljenju. Smatramo da su crni oblaci opšteg imperijalističkog rata koji se nadvija nad nama, izraz ne samo svetske ekonomske, ne samo političke, ne samo zdravstvene i socijalne, već opšte svetske kapitalističke krize, koja pre svih ugrožava radničku klasu ali i druge radne i nemonopoliske gradske i seoske slojeve naroda. Smatramo da samo ujedinjena radnička klasa može da okupi i povede narode u doslednu i do kraja oslobodilačku borbu, preokrene tok krize i spase zemlju od socijalne i nacionalne katastrofe. Borimo se za jedinstvo radničke klase i okupljanje oko nje širokog demokratskog narodnog fronta protiv kapitalističke krize, fašizma i rata! Jedinu pravu i realnu mogućnost za zaustavljanje imperijalističkog i šovinističkog rata vidimo u obaranju državne vlasti velikodržavnih ratnih huškača i imperijalističkih agenata u našoj zemlji i na Balkanu. Nezavisnost, demokratija, socijalizam!

Dole Putin, dole fašizam i rat! Protiv potčinjavanja imperijalistima svih vrsta!

U borbu protiv imperijalističkih okupatora, potpaljivača rata i njihove zločinačke politike!

Svi u narodni front protiv kapitalističke krize, fašizma i imperijalističkog rata!

Balkanskim pokretom otpora!

Revolucionarni savez rada,
platforma predstavljena na sastanku nominalno antiratnih organizacija u Beogradu, 13. marta 2022.