SAD i Rusija ugrožavaju bezbednost Evrope i Balkana

Sve je oštrija ratna propaganda ovih nedelja zasnovana na rivalstvu SAD/NATO-a i Rusije oko Ukrajine. Vojske se skupljaju na obe strane njenih granica, pretnja ratom je realna i zaoštrava kontradikcije između imperijalističkih sila.

Ratna propaganda se takođe koristi protiv zemalja van NATO-a kako bi se gurale u njegovo članstvo i protiv zemalja EU koje se kolebaju kako bi se osigurala bezuslovna podrška američkom imperijalizmu. Američki imperijalisti disciplinuju evropske kako bi učvrstili front prema Rusiji i dobili odrešenije ruke za imperijalističko rivalstvo sa Kinom.

Pozadina sukoba

Od promene režima 2014. godine vlasti u Ukrajini su u bliskom savezu sa Sjedinjenim Državama i Evropskom Unijom, koje su zauzvrat pružile ogromnu pomoć u naoružanju vladinih snaga te zemlje. U isto vreme, lokalne fašističke falange su tajno obučavane i finansirane. Novi režim je objavio čišćenje svega „neukrajinskog“. U javnosti se može govoriti samo ukrajinski. Oni koji se suprotstave bivaju proganjani. Komunistički simboli su zabranjeni. Radničkoj klasi i sindikalnom pokretu su ograničena prava.

Plan je da se brzo iznudi ulazak Ukrajine u EU i NATO kao sledeća istočnoevropska zemlja u nizu. Do sada je 14 istočnoevropskih zemalja uključeno u ovaj imperijalistički vojni savez. NATO želi da dovede svoje granice sve do Rusije, tako da je proširenje ovoga puta mnogo više od kontrole zemlje, trgovine, resursa i pristupa jeftinoj radnoj snazi. Ukrajina je ključni region u strateškoj borbi NATO-a za pristup svetskim okeanima koji ima Rusija.

Nasilni pad starog, proruskog režima 2014. godine izazvao je građanski rat u kojem su samoproglašene republike Donjeck i Lugansk odbile da priznaju novu državnu vladu i proglasile se nezavisnim. Ukrajinska vlada nije zaista napravila ustupke u mirovnim pregovorima, nazivajući narode Donjecka i Luganska teroristima. Ostaje aktivan vojni front sa svakodnevnim okršajima i više žrtava nedeljno na obe strane. Sukob je odneo živote više od 14.000 ljudi.

Iste godine Rusija je anektirala poluostrvo Krim, kako bi zadržala kontrolu nad bazom ruske Crnomorske flote. To je dovelo do niza ekonomskih mera odmazde zapadnih država, a zemlje NATO-a i EU su pojačale svoje vojne vežbe blizu granica Rusije, ne samo u Crnom moru.

Kapitalistička kriza i imperijalistički rat

Imperijalistička rivalstva i suprotnosti supersila u dugom nizu ratova širom sveta koštali su mnogo miliona života samo poslednjih decenija. Rat protiv Sirije je samo jedan primer u kojem imperijalistički savezi Sjedinjenih Država i Rusije stoje na suprotnim stranama. Imperijalizam i formiranje blokova znače trajni rat. Imperijalisti su dosledno lagali i obmanjivali svojim „demokratskim ratovima“, oslanjajući se na jednu korumpiranu diktaturu za drugom.

Tokom sve dublje opšte kapitalističke krize, ubrzanom nakon pandemije, koja je ogolila svetski kapitalistički-imperijalistički sistem i zaoštrila među-imperijalističke sukobe – mora se očekivati da će se rastuća napetost između Sjedinjenih Država i Rusije u Ukrajini nastaviti i razvijati. Zemlje NATO-a i EU već govore o većoj isporuci naoružanja ukrajinskoj vladi, o „merama odmazde” uz pojačan ekonomski i politički pritisak na Rusiju, koja sa druge strane preti “odgovarajućim uzvratnim vojno-tehničkim merama”.

Rat će postati neizbežan, ako njegovi potpaljivači uspeju da upetljaju narodne mase u laži, prevare ih i uvuku u novi svetski rat.

Staljin

Radnici i narodi Ukrajine, Rusije, SAD, Rvrope, Balkana moraju da zaustave ratno ludilo na koje huškaju njihove imperijalističke i proimperijalističke vlade. Znamo vrlo dobro šta se krije iza svakog imperijalističkog rata: ekstra-profit i maksimalni profit koji treba da se iscedi iz radnog naroda kao poslednja kap krvi. Priprema novog imperijalističkog rata ima za cilj da zakrpi rupe i zamagli bezizlaznu situaciju za ove do srži korumpirane i dekadentne vladajuće klase monopolista, koje su nesposobne da reše zdravstvene, socijalne i ekonomske izazove pred kojima su se našle njihove zemlje i čitav svet.

Povremeni izlivi imperijalističkog pacifizma (koji odgađaju rat, a zapravo ga pripremaju) ne bi trebalo da zbune narode sveta. Rat se neminovno valja iza brda tokom opšte kapitalističke krize. Da bi se eliminisala neizbežnost ratova, potrebno je uništiti sam imperijalizam. Radni narodi i sve iskrene demokratske narodne snage moraju da svrgnu imperijalističke režime i izađu na kraj sa potpaljivačima rata, koji ih guraju u katastrofu.

Kriza u Ukrajini umnogome će uticati na situaciju na Balkanu. Oko nje se već crtaju linije razgraničenja među balkanskim vladajućim krugovima, koji, potpuno zavisni od imperijalista istoka i zapada i do guše u problemima i korupcijskim skandalima, takođe zveckaju oružjem i šovinističkom propagandom.

Revolucionarni savez rada je početkom godine zajedno sa drugim antifašističkim organizacijama pozvao narode Balkana da ustanu protiv novog rata, da smrve fašističke falange koje se mobilišu, zbace svoje imperijalističke gospodare i njihove marionete i otrgnu se od imperijalističkiih ratnih kombinacija. Potreban je opštenarodni front protiv kapitalističke krize, opasnosti od fašizma i rata.

januara 2022.