Država ukrade stan, proda ga, pa ostavi osobu na ulici!

“Živi časno i pošteno – tad ne moraš da se bojiš ničega. I evo kako se ne bojimo, okupili smo se ovde da sprečimo ovu otimačinu. Nisu mi jasni ti advokati i te sudije koje dozvoljavaju ovakve nepravde, imaju li grižu savesti?! Ona kaže da ne kupuje moj stan od mene, nego od države i da nema ništa samnom. To je moj stan, moj stan NIJE na prodaju!”

– Lidija Molnar

Dana 6. aprila 2021. godine u 09:30 u Novoom Sadu, narod se okupio ispred izvršiteljske kancelarije da brani sugrađanku Lidiju Molnar, kojoj je država – služeći se rupama u zakonu i nejasnoćama u istom – otela stan. Ovo nije prvi put da neko ostaje bez krova nad glavom, međutim nije država jedina koja može koristiti prečice za ostvarenje svojih interesa. Narodu se smučila ova zloupotreba pozicije i odlučio je da pusti svoj glas u javnost!

Zato i postoje radnički i nezavisni demokratski mediji kao što je naš, kao što je “Ujedinjeni narod Srbije (UnS)” koji su sve vreme prenosili uživo snimak sa lica mesta, kao što je “Združena akcija Krov nad glavom” koja neumorno prati ovakve situacije i izlazi u susret ljudima koji su iznevereni od sistema u kom žive. A kako ne bi bili iznevereni, kada je sistem otimački?!

Proleterska zastava na barikadi
Foto: ROSA

Dokaz da je državni sistem otimački takođe možemo videti u tome da se služi prljavim trikovima: Licitacija je trebala početi u 10:00, a kupci su ušli u kancelariju MNOGO RANIJE od zakazanog vremena, kako ih narod ne bi sprečio da prisustvuju. “Možda su tu od sinoć pa su prenoćili?” – dobacuje jedan od štrajkača.

“Mene je policija pretukla u mom stanu!”, izgovara gospođa tužnih očiju.

Novosadski ogranak “ZA Krov nad glavom” predvođen Miranom Pogačarom pokazao se veštim u poznavanju zakona za radnička prava i organizovanju protesta – navodeći narod na pravljenje barikade ispred ulaza izvršiteljske kancelarije, u nadi da će sprečiti potencijalne kupce da licitiraju.

“ZA Krov nad glavom” u akciji
Foto: ROSA

Protestu se pridružio i jedan od kupaca stana oštećene Lidije Molnar, koji je došao u korektno vreme pred početak licitacije i tako sprečen od strane naroda. Kupac, kao i ostali kupci, nije pokazivao interesovanje prema oštećenoj Lidiji M., nije ga zanimalo to što država otima stanove od naroda i pere novac kroz njih, nije ga zanimalo to što Lidija M. ostaje na ulici nakon što će on kupiti taj stan. Nakon dugog razgovora i ubeđivanja, kupac je popustio i odlučio da odbaci tu svojinu koja je uprljana od strane države. Njemu nije potreba svojina zbog koje on može ubuduće imati probleme.

“Platio sam kauciju za prisustvovanje na licitaciji 10%, ali dobro, nema veze…” razočarani kupac, koji je takođe oštećen zato što su 3 kupca došli pre njega u nepropisno vreme i time zaobišli zakonske propise.

Sonja Čivčić, kukavica koja je kupila stan
Foto: ROSA

Stan je “prodat” izvesnoj Sonji Čivčić, koja se umotala u krpice kao mumija i kukavički pobegla iz kancelarije nakon kupovine. Ova osoba je znala da je kriva, znala je da kupuje nešto što je država ukrala, znala je da neko ostaje bez krova nad glavom zbog nje. Nije pokazala interesovanje za Lidiju M. iako joj je rečeno da stan nije za prodaju.

Radnička omladina staje na stranu svih ljudi koji su na meti hijena koje upravljaju ovim sistemom i poziva radni narod na SOLIDARNOST, jer ovo može svakome od nas da se desi.

Stambeno pitanje, kao i koruptivna sprega banaka i države, može rešiti samo narodna vlast i izgradnja socijalizma. Svi u narodni front protiv kapitalističke krize!

Radnička omladina Srbije (ROSA),
06. april 2021.