Kapitalizam i katastrofa

Prirodne katastrofe, poput pandemije, razornog zemljotresa ili poplava, kao živa rana opipljivo pokazuju dekadenciju preživelog vladajućeg sistema laži, nasilja i pljačke – kapitalizma. Kapitalizam nema odgovor na izazove i haos prirode, dok je istovremeno izvor celokupnog društvenog haosa – pa time postaje glavni faktor kulminirajuće katastorofe.

U ovakvim odsudnim trenucima, korupcija, javašluk, naviknuta bahatost i arogancija vladajućih buržoaskih krugova – postaju neposredno i smrtno opasni. Opasnost koja se nadvija nad narodom slična je onoj u kojoj bi se hipotetički nalazili putnici zakasnelog autobusa u kome se plačljivo dete zbog kojeg su stajali na svakoj pumpi, sada dohvatilo i volana. Vodeći nas direktno u provaliju, vlastodršci i sami biraju put pakla, na kome nema izgleda da će i jedan od njih u bližoj budućnosti uspeti da izbegne narodnu pravdu.

Scene zabeležene tokom poplava na jugu i jugoistoku Srbije, januara 2021.

Ovih dana celi Balkan potrešen je slikama razornog zemljotresa u Hrvatskoj. Do sada je potvrđeno sedmoro mrtvih u Petrinji i Sisku i još najmanje šest osoba je teže i 20 lakše povređeno. Dok su, u nemaru i korupciji ogrezle buržoaske vlasti na meti kritika zbog sporosti i neefikasnosti, najspremniji odgovor na izazvanu humanitarnu krizu imaju radnice i radnici spasilačkih i zdravstvenih službi, kao i sami građani, koji su razvili opšti narodni pokret solidarnosti sa pogođenim stanovništvom.

Prenosimo reči našeg druga Tomislava Cvjetičanina, radnika iz Pazina i člana Radničke fronte:

“Akcije solidarnosti ulijevaju strah i trepet među vladajuće koji brže bolje pokušavaju u prvi plan ugurati nacionalnu mržnju i kriminalne interese. Sjetimo se samo poplava 2014. kako su vladajući šovinisti ostali zatečeni i nespremni pred veličinom i moći naroda.

Živimo u svijetu gdje je tehnologija toliko napredovala da se neboderi dižu za manje od mjesec dana. Gdje nitko ne bi smeo biti bez krova nad glavom. Gdje ne trebaju katastrofe da bi gradili novo. Gdje treba samo disciplina, organizacija, društveno vlasništvo i planiranje u ekonomiji ili drugim riječima socijalizam.”

Ovim putem izražavamo solidarnost sa stradalim stanovništvom Petrinje i Siska i narodima Hrvatske.

Edukativka komuna RSRS,
januar 2021.