Ponovo uveden stečaj u Srpskoj fabrici stakla u Paraćinu

Privredni sud u Kragujevcu je 15.09.2020. godine ponovo uveo stečaj Srpskoj fabrici stakla iz Paraćina. Ovo je drugi put kako se Srpska fabrika stakla našla u stečaju u protekle tri godine. 

Radi podsećanja, stečaj je prvi put uveden 2017. godine na predlog firme VEKSILIJUM BALKAN koja je bila registrovana na adresi jedne garsonjere u Čačku, a čiji je zastupnik bio penzioner od 77 godina, a kasnije vozač koji se bavi špedicijom i koji nije imao pojma da je vlasnik neke firme. Fantomska firma je imala potraživanja od preko 20 miliona evra, a koje je stekla putem cesije na nezakonit način. Pravi vlasnik većinskog dela fabrike se i dalje ne zna, i država odbija da da odgovor na to pitanje.

Prilikom uvođenja stečaja septembra 2017. godine oko 300 radnika je ostalo bez posla. Šta će sa sada desiti sa radnicima i da li će biti novih otpuštanja ostaje da se vidi. Ono što je sigurno jeste činjenica da je jedini krivac za ponovno uvođenje stečaja rukovodstvo fabrike koje se pokazalo nesposobnim za dobro vođenje fabrike, ali vrlo sposobnim prilikom kupovine novih automobila i nekretnina po Beogradu i Kragujevcu, od para koje su svojevrsna nagrada za guranje fabrike u stečaj.

Prilikom uvođenja stečaja svim radnicima u fabrici je prestao ugovor o radu po sili zakona i sada su na milost bahatog rukovodstva koje je sigurno dobila velika finansijska sredstva kao nagradu za uvođenje stečaja. Pozivamo radnike Srpske fabrike stakla da se pobune protiv lošeg rukovodstva i da zahtevaju odgovornost onih koji sebe pune džepove, a fabriku namerno guraju u stečaj, a njih na ulicu. 

Revolucionarni savez rada Paraćina,
16. septembar 2020.