Drugi sastanak Radničke omladine Srbije (ROSA)

Dana 04. maja 2020. godine održan je Drugi, majski sastanak Radničke omladine Srbije (ROSA).

Zbog i dalje prisutne vanredne situacije prouzrokovane od epidemije virusa COVID-19, sastanak je održan putem interneta.

Diskutovalo se o trenutnoj finansijskoj i političkoj situaciji, daljim aktivnostima članstva, o daljem rasprostranjivanju publikacija Saveza rada služeći se štampanim i digitalnim medijima, kao i intenzivnijem učešću u radu Edukativne komune “Ljiljana Bogoeva Sedlar”.

ROSA je konstatovala solidan rad u prethodnom periodu, koji je doveo do jačanja i širenja Radničke omladine uzduž cele Srbije, uprkos poteškoćama društvenih aktivnosti izazvanog kriznom situacijom. Isto tako, sazrelo je mišljenje da postoje osnovi za još raznovrsniju, uporniju i aktivniju delatnost ROSA.

  • Proleterski omladinski kamp

Dok bude trajalo vanredno stanje – sve zvanične aktivnosti ROSA pridržavaće se vanrednih mera zaštite i socijalnog distanciranja. Nakon ukidanja vanrednog stanja krenuće se odmah u planiranje održavanja letnjeg Proleterskog omladinskog kampa ROSA.

  • Gorući problemi radničke omladine

Akcenat sastanka stavljen je na trenutnu situaciju radnika u privatnim preduzećima i njihovim razlikostima, sa zaključkom da je tretiranje radnika u tim preduzećima nejednako i da je potrebno ispitati situaciju služeći se ličnim poznanstvima i usmerenim svakodnevnim razgovorima, kako bi se sprečila eksploatacija radnika. Posebna pažnja se stavila na građevinske radnike i ostale radnike koji rade “na crno”.

  • “Regionalni radnički pregled

Kao rezultat takvih aktivnosti –  predlog je da se oformi “Regionalni radnički pregled” – skup tekstova čiji su izvor radnice i radnici koji rade u firmama, koji bi trebao da obelodani narodu celokupnu situaciju koja se odigrava nad radnim narodom.

Nakon ukidanja vanredne situacije i karantina pristupiće se sistematičanom radu na štampanju i distribuciji redovnih publikacija Saveza rada.

Takođe, Izdavačkoj redakciji (AK) RSRS priključuju se novi članovi iz redova ROSA i tako dalje osvežavaju njen rad.

  • Inicijativni komitet i Prvi redovni sastanak ROSA

Do narednog, prvog redovnog sastanka ROSA, koji će biti organizovan u okviru sledeće redovne Sednice Akcionog komiteta RSRS – nadamo se u što skorijem roku budući da je u najavi ukidanje vanrednog stanja – dužnostima Inicijativnog komiteta ROSA se uz Miloša Rakića (Jagodina) priključuje i Relja Ratković (Kragujevac).

Radničku omladinu Srbije otpozdravljamo ovogodišnjim Prvomajskim sloganima Revolucionarnog saveza rada Srbije: U borbu! U revoluciju! U socijalizam!

IK Radničke omladine Srbije (ROSA),
06. maj 2020.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: