Živeo Prvi maj: U BORBU! U REVOLUCIJU! U SOCIJALIZAM!

I ovaj 1. maj radnička klasa širom sveta dočekuje u okovima kapitalističke tiranije i besomučnog ugnjetavanja. Buržoaske vlasti koriste pandemiju koronavirusom da još više zategnu okove i ograniče slobode radničke klase. Međutim, buržoazija, ušuškana u svoja lažna viđenja sveta ne vidi da ti okovi dolaze do tačke pucanja.

Naše drugarice i drugovi širom sveta koji su usled pandemije ostali bez posla, danas su prvi na barikadama i predvode nas u novo doba. U doba kada buržoazija ne preže ni od čega, čak ni da koristi zdravstvenu krizu kako bi opstala na vlasti potrebno nam je jedinstvo i solidarnost kao nikada do sada.

Ovaj 1. maj je drugačiji od prethodnih. Ovaj 1. maj radnička klasa dočekuje napadnuta sa dva fronta. Mnogi žive u neizvesnosti i strahu za svoja radna mesta i plate, takođe strahuju i za svoje zdravlje. Republika Srbija nije uradila ništa kako bi zaštitila radnike. Namerno izlaganje radnika zdravstvenom riziku, ugrožavanje njihovog života i zdravlja samo dokazuje da radnici moraju da se oslone jedni na druge i da u vladajućim krugovima nemaju prijatelje. Za vlast je profit preči od ljudi.

Imajući u vidu da su ekonomske mere koje je republika Srbija donela mizerne i koje su namenjene poslodavcima kako bi isti ti uvećali kapital, nužno je da ukažemo i na eksploataciju radnika sponzorisanu od strane države.

Dok radnici u Srbiji dočekuju prvi maj na radnim mestima, oni bez posla u bedi i strahu, buržoazija koja ih je gurnula u tu bedu i nemaštinu uzima sebi za pravo da proslavlja prvi maj krijući se u svojim vikendicama izgrađenim na radničkom znoju i muci. Radnička klasa koja bi danas trebala da ima slobodan dan i da taj dan iskoristi u borbi za bolji položaj nalazi se pod represijom. Danas radnička klasa svojim radom stvara višak vrednosti i vraća tuđe dugove da bi joj sutra bilo vraćeno tehnološkim viškom.

Prvi maj u Srbiji je odavno postao parada hrane i pića, uništavanja prirode, i narušavanja zdravlja preterivanjem u alkoholu. Naravno da je država sve ovo svesno dozvolila kako bi ovaj praznik spustila na nivo običnog izleta u prirodu i time obesmislila praznik koji treba da bude simbol borbe protiv ugnjetavanja i iskorišćavanja.

Na nama je da buržoaziji pokažemo da radnička klasa nije slaba, da njena snaga nikad nije ni slabila, radnička klasa se budi. Pozivamo sve radnike, otpuštene, studente, omladinu, penzionere, poštenu inteligenciju da nam se pridruže u borbi protiv nepravde. Stanimo zajedno pod crveni barjak slobode i pravde!

U borbu! U revoluciju! U socijalizam!

AK RSRS
1. maj 2020.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s