Nismo zaboravili 24. mart 1999.

24. marta 2020. godine navršila se 21 godina od početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Danas, kada su svi građani sveta jednako ugroženi pandemijom koronavirusa, setimo se NATO agresije nad Srbijom i žrtava koje su podnete.

Bombardovanje je trajalo 78 dana. Stradalo je 2500 ljudi, od toga 79 dece, a ranjeno je 12500 ljudi. U bombardovanju je učestvovalo 19 država, sa 1150 aviona, koji su ispalili 1300 krstarećih raketa i upotrebili 37000 kasetnih bombi, dok je ukupan broj projektila bio 420000, ukupne mase 22000 tona. Bombardovano je 995 meta, a uništeno je i 14 aerodroma, 18 vrtića, 69 škola, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 38 mostova, 470 kilometara puteva, 595 kilometara pruga, i jedna trećina energetskog sistema zemlje.

Izgovor za početak intervencije NATO u SR Jugoslaviji bila je zaštita prava albanske nacionalne manjine na Kosovu i Metohiji. Ultimatum od strane zapadnih sila na pregovorima u Rambujeu, po kome bi NATO imao bazu na teritoriji SRJ i gde bi NATO vojnici mogli slobodno da se kreću po zemlji – nije prihvaćen – te je nakon nekoliko dana započeto bombardovanje.

Ni danas pitanje statusa Kosova nije u potpunosti rešeno. Umesto da Kosovo bude tačka spajanja i prijateljstva Albanaca i Srba – to je još uvek tačka razodora koja služi imperijalističkim silama za potpaljivanje vatre i izazivanje nestabilnosti na Balkanu. Mira ne može biti dok god se obe strane oslanjaju na velike sile.

AK RSRS,
24.03.2020

U nastavku prilažemo fotografije izrađene u saradnji Edukativne komune “Ljiljana Bogoeva Sedlar” i Radničke omladine (ROSA) povodom ovogodišnjeg obeležavanja godišnjice NATO agresije na našu zemlju. U pitanju su objekti srušeni imperijalističkim bombama a koji i dalje nisu obnovljeni…

Knežev arsenal, Kragujevac
Srušena kuća u Ćupriji

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s