Glavni izvor zaraze je: kapitalizam!

Ništa tako brzo nije podiglo globalnu svest o trulosti vladajućeg kapitalističkog sistema kao što je to nastala pandemija koronavirusa KOVID-19. Stvar je očigledna: kapitalizam nas je doveo pred stanje potpune katastrofe. Vesti o ratovima, pljački i stalnom izrabljivanju, kao i pokušaji međusobnih povezivanja u borbi – kretali su mnogo sporije nego što je to momentalna globalna rasprostranjivost opasnosti virusa.

Virus je već stvorio uslove ne samo za zdravstvenu već i za ekonomsku katastrofu koja sledi. Ako uzmemo u obzir migrantsku krizu, ratna i konfliktna žarišta oko sveta – uvidećemo da su stvoreni opasni, krhki društveni uslovi koji mogu odvesti nepredvidljivim tokovima ukoliko radnička klasa odmah ne reaguje!

Ekonomska kriza se zahuktava padom indeksa berzi u Njujorku. Kasnije počelo je sa padom indeksa i na drugim berzama širom Evrope. Baš kao što je 2008. godine velika ekonomska kriza krenula iz SAD tako i ovog puta pad indeksa na Vol Stritu uzrokovao je pad i ostalih indeksa širom sveta.

U pozadini je cena nafte koja se poslednjih nedelja nalazi u strmoglavom padu, a sve kao posledica dogovora između SAD i Saudijske Arabije po kome bi se nafta iz Saudijske Arabije prodavala po niskim cenama kako bi se oslabila ekonomija Ruske Federacije koja je i zvanično početkom marta isplatila dugove. Sada kada Rusija ne duguje nikome, a u međuvremenu je kupila velike količine zlata kojima može da pokrije razliku u ceni i da parira Saudijcima u niskim cenama nafte, vidi se da će ekonomska kriza nadživeti koronavirus.

Kina, koju je virus najjače pogodio, suočila se sa totalnim krahom privatnog sektora koji je morao da zatraži pomoć javnog. Da bi usporila pad i sprečila krah kineska vlada preuzela je upravljanje privatnim sektorom u toku krize. Javni sektor izneo je teret borbe. Uz jedinstvenu društvenu akciju, medicinski radnici, snage bezbednosti, javni službenici, su u vreme najveće krize vodili računa kako o bolesnima, obezbeđujući im negu, hranu, bolnice, tako i o privatnom sektoru koji se u svojoj “samoregulaciji” pokazao slabim i neadekvatnim za sva iskušenja. Kineski medicinari su pravi heroji ove borbe, a kineski narod pokazao je odlučnost, solidarnost i jedinstvo koji ulivaju snagu i optimizam celom svetu.

Nakon velikih iskušenja i uporne borbe kineskog naroda koja je dala primer svetu da je epidemija virusa pobediva – italijanska, engleska, evropska i američka buržoazija pokazuju posebnu nebrigu za svoj narod.

Katastrofu u Italiji izazvao je uporni buržoaski nemar prema društvu od strane italijanskih vlasti. Takva, buržoaska vlast zaslužuje da bude izvedena pred javni sud – cela klasa i sva njena istorija! Italijanska radnička klasa ima odgovornost da pruži takav revolucionarni odgovor ne samo prema sopstvenoj budućnosti nego i prema budućnosti celog čovečanstva.

Turobno i zločinačko lice imperijalističkih sankcija prema Iranu pokazuje se još očiglednije tokom virusne krize, kojom je Iran teško pogođen. To je mračna slika čovečanstva u kojoj ljudi i narodi ne reaguju jedinstveno pred zajedničkom pretnjom već sapliću jedne druge iz najsebičnijih, prizemnih motiva – kojima u takvim situacijama ne bi trebalo da bude mesta.

Dosadašnji odgovor srpskih buržoaskih vlastodržaoca na virusnu krizu nam ne uliva ni malo poverenja. Pozivamo radni narod na oprez, na podršku i poverenje komunalnih zajednica prema zdravstvenim radnicama i radnicima. Pozivamo prosvetne radnice i radnike da odmah otkažu poslušnost nepripremljenom i aljkavom Ministarstvu prosvete i već od ponedeljka krenu u potpunu obustavu nastave.

Pozivamo radni narod i sve građane Srbije i Balkana da obavezno poštuju predostrožne mere Svetske zdravstvene organizacije kao i odgovarajućih inistitucija.

Svest o neadekvatnosti vladajućeg kapitalističkog sistema u trenutnom razvoju čovečanstva ove godine postaje globalno raširena. Zbog pomahnitale buržoaske jurnjave za profitom, neodgovrnosti i tlačenja većine čovečanstva – sama istorija i čovečanstvo se već nalaze u tragediji i psihozi koja će ostaviti ožiljke na generacije, a koji se u trenutnoj zdravstvenoj a u perspektivi ekonomskoj i socijalnoj krizi produbljuju. Jurnjava za profitom i ne vođenje računa o osnovnim ljudskim i društvenim potrebama ne samo da je stvorila uslove za razbuktavanje ovakve krize, već onemogućava i da se društvo sa njom odlučno izbori – svedoci smo odlaganja odlučnog obustavljanje rada i socijalnog interagovanja jer je interes buržoazije iznad interesa društva i života ljudskih bića. Nemar za radne ljude, njihov rad pod moranjem i simptomima bolesti već uslovljavaju povećanu opasnost od koronavirusa. Oboleli imaju problema da zadrže posao i produže ugovor o radu jer buržuj nema koristi od čoveka koji leži i ne radi. A sve to obmotano u novu ekonomsku krizu koja nas očekuje, i epohu novih ratova i revolucija…

Pozivamo radni narod da kristalno uvidi situaciju i spremi se za decenijsku borbu. Čovečanstvo je u opasnosti – buržoaska zdravstvena, ekonomska i ratna katastrofa je pred vratima. Ako u doglednije vreme budemo svedočili zaustavljanju pandemije – izvor zaraze i katastrofe će i dalje ostati netaknut – kapitalizam! Sprečavanje katastrofe i odgovor na predstojeće izazove zavisi isključivo od revolucionarne akcije radničke klase.

Revolucionarni savez rada Srbije, Savez radnih žena, Radnička omladina Srbije i Revolucionarno demokratski front radnog naroda pozivaju radni narod da paralelno sa borbom protiv virusne pandemije priprema uslove za obustavu samih izvora zaraze – buržoazije i kapitalizma. Odmah nakon stvaranja uslova za obnvaljanje društvenih aktivnosti treba:

  • osnivati Radne odbore na svim radnim mestima i povezati ih sa RDFRN preko AK RSRS;
  • povezivati sve Narodne i Radne odbore i komitete putem lokalnih i regionalnih odbora i komiteta sve do velikog nacionalnog komiteta koji će preuzeti ulogu Revolucionarno demokratske vlade;

Radni narode, u gard! Zaustavimo “korona virus” odličnom i odgovornom akcijom – pružimo svu podršku i pomoć zdravstvenim radnicama i radnicima, avangardi ove bitke!

Radni narode – zaustavimo glavni izvor zaraze i epidemije – srušimo buržoaziju sa vlasti, ODMAH! Sva vlast Revolucionarno demokratskom frontu radnog naroda!

Za revolucionarnu demokratiju, SADA!

Za proletersku demokratsku diktaturu i izgradnju socijalizma, ODMAH!

Akcioni komitet Revolucionarnog saveza rada Srbije
13. mart 2020

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s