Glavni izvor zaraze je: kapitalizam!

Ništa tako brzo nije podiglo globalnu svest o trulosti vladajućeg kapitalističkog sistema kao što je to nastala pandemija koronavirusa KOVID-19. Stvar je očigledna: kapitalizam nas je doveo pred stanje potpune katastrofe. Vesti o ratovima, pljački i stalnom izrabljivanju, kao i pokušaji međusobnih povezivanja u borbi – kretali su mnogo sporije nego što je to momentalna globalna rasprostranjivost opasnosti virusa.

Virus je već stvorio uslove ne samo za zdravstvenu već i za ekonomsku katastrofu koja sledi. Ako uzmemo u obzir migrantsku krizu, ratna i konfliktna žarišta oko sveta – uvidećemo da su stvoreni opasni, krhki društveni uslovi koji mogu odvesti nepredvidljivim tokovima ukoliko radnička klasa odmah ne reaguje!

Ekonomska kriza se zahuktava padom indeksa berzi u Njujorku. Kasnije počelo je sa padom indeksa i na drugim berzama širom Evrope. Baš kao što je 2008. godine velika ekonomska kriza krenula iz SAD tako i ovog puta pad indeksa na Vol Stritu uzrokovao je pad i ostalih indeksa širom sveta.

U pozadini je cena nafte koja se poslednjih nedelja nalazi u strmoglavom padu, a sve kao posledica dogovora između SAD i Saudijske Arabije po kome bi se nafta iz Saudijske Arabije prodavala po niskim cenama kako bi se oslabila ekonomija Ruske Federacije koja je i zvanično početkom marta isplatila dugove. Sada kada Rusija ne duguje nikome, a u međuvremenu je kupila velike količine zlata kojima može da pokrije razliku u ceni i da parira Saudijcima u niskim cenama nafte, vidi se da će ekonomska kriza nadživeti koronavirus.

Kina, koju je virus najjače pogodio, suočila se sa totalnim krahom privatnog sektora; da bi usporila pad i sprečila krah kineska vlada je u toku krize preuzela upravljanje privatnim sektorom, koji se u svojoj “samoregulaciji” pokazao slabim i neadekvatnim za sva iskušenja. Kineski medicinari su pravi heroji ove borbe, a kineski narod pokazao je odlučnost, solidarnost i jedinstvo koji ulivaju snagu i optimizam celom svetu.

Sa druge strane, američka, kineska, ruska, evropska i sva svetska buržoazija pokazuju posebnu nebrigu za narode svojih i drugih zemalja.

Katastrofu u Italiji izazvao je uporni buržoaski nemar prema društvu od strane italijanskih vlasti. Takva, buržoaska vlast zaslužuje da bude izvedena pred javni sud – cela klasa i sva njena istorija! Italijanska radnička klasa ima odgovornost da pruži takav revolucionarni odgovor ne samo prema sopstvenoj budućnosti nego i prema budućnosti celog čovečanstva.

Turobno i zločinačko lice imperijalističkih sankcija prema Iranu pokazuje se još očiglednije tokom virusne krize, kojom je Iran teško pogođen. To je mračna slika čovečanstva u kojoj ljudi i narodi ne reaguju jedinstveno pred zajedničkom pretnjom već sapliću jedne druge iz najsebičnijih, prizemnih motiva – kojima u takvim situacijama ne bi trebalo da bude mesta.

Dosadašnji odgovor srpskih buržoaskih vlastodržaoca na virusnu krizu nam ne uliva ni malo poverenja. Pozivamo radni narod na oprez, na podršku i poverenje komunalnih zajednica prema zdravstvenim radnicama i radnicima. Pozivamo prosvetne radnice i radnike da odmah otkažu poslušnost nepripremljenom i aljkavom Ministarstvu prosvete i već od ponedeljka krenu u potpunu obustavu nastave.

Pozivamo radni narod i sve građane Srbije i Balkana da obavezno poštuju predostrožne mere Svetske zdravstvene organizacije kao i odgovarajućih inistitucija.

Svest o neadekvatnosti vladajućeg kapitalističkog sistema u trenutnom razvoju čovečanstva ove godine postaje globalno raširena. Zbog pomahnitale buržoaske jurnjave za profitom, neodgovrnosti i tlačenja većine čovečanstva – sama istorija i čovečanstvo se već nalaze u tragediji i psihozi koja će ostaviti ožiljke na generacije, a koji se u trenutnoj zdravstvenoj a u perspektivi ekonomskoj i socijalnoj krizi produbljuju. Jurnjava za profitom i ne vođenje računa o osnovnim ljudskim i društvenim potrebama ne samo da je stvorila uslove za razbuktavanje ovakve krize, već onemogućava i da se društvo sa njom odlučno izbori – svedoci smo odlaganja odlučnog obustavljanje rada i socijalnog interagovanja jer je interes buržoazije iznad interesa društva i života ljudskih bića. Nemar za radne ljude, njihov rad pod moranjem i simptomima bolesti već uslovljavaju povećanu opasnost od koronavirusa. Oboleli imaju problema da zadrže posao i produže ugovor o radu jer buržuj nema koristi od čoveka koji leži i ne radi. A sve to obmotano u novu ekonomsku krizu koja nas očekuje, i epohu novih ratova i revolucija…

Pozivamo radni narod da kristalno uvidi situaciju i spremi se za decenijsku borbu. Čovečanstvo je u opasnosti – buržoaska zdravstvena, ekonomska i ratna katastrofa je pred vratima. Ako u doglednije vreme budemo svedočili zaustavljanju pandemije – izvor zaraze i katastrofe će i dalje ostati netaknut – kapitalizam! Sprečavanje katastrofe i odgovor na predstojeće izazove zavisi isključivo od revolucionarne akcije radničke klase.

Revolucionarni savez rada Srbije, Savez radnih žena i Radnička omladina Srbije pozivaju radni narod da paralelno sa borbom protiv virusne pandemije priprema uslove za obustavu samih izvora zaraze – buržoazije i kapitalizma. Odmah nakon stvaranja uslova za obnvaljanje društvenih aktivnosti treba:

  • osnivati Radne odbore na svim radnim mestima i povezati ih sa RDFRN preko AK RSRS;
  • povezivati sve Narodne i Radne odbore i komitete putem lokalnih i regionalnih odbora i komiteta sve do velikog nacionalnog komiteta koji će preuzeti ulogu Revolucionarno demokratske vlade;

Radni narode, u gard! Zaustavimo “korona virus” odličnom i odgovornom akcijom – pružimo svu podršku i pomoć zdravstvenim radnicama i radnicima, avangardi ove bitke!

Radni narode – zaustavimo glavni izvor zaraze i epidemije – srušimo buržoaziju sa vlasti, ODMAH! Sva vlast Revolucionarno demokratskom frontu radnog naroda!

Za revolucionarnu demokratiju, SADA!

Za proletersku demokratsku diktaturu i izgradnju socijalizma, ODMAH!

Akcioni komitet Revolucionarnog saveza rada Srbije
13. mart 2020

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s