Radnička partija (Turska): Za povlačenje turske vojske i svih stranih sila iz Sirije – Peace, not war!

Prenosimo saopštenje drugarske turske Radničke partije (EMEP), učesnice Međunarodnog marksističko-lenjinističkog pokreta povodom novih ratnih potpirivanja u Siriji, neodgovornosti politike turske ekspanzionističke vlade i razvoja demokratske borbe za mir i slobodu Bliskog istoka od imperijalističkog računa…

Smrt 33 vojnika u nedavnim napadima na Idlib još jednom pokazuje visoku cenu spoljne politike turske vlade – cenu intervencije u Siriji i saradnje sa džihadistima.

Tokom operacije sirijske vojske protiv džihadista u Idlibu, turska vlada ignorisala je pozive na povlačenje uprkos činjenici da su turski položaji bili pod paljbom i tako utabala stazu gorkog rezultata.

Upotreba turskih vojnika kao štita protiv džihadističkih bandi u Idlibu – koje su uglavnom kontrolisane od strane organizacija prepoznatih kao terorističke od strane mnogih zemalja, uključujući Tursku – nema nikakve veze sa interesima naše zemlje i našeg naroda.

Erdoganova vlada uporno nastavlja da insistira na svojoj pogrešnoj politici zbog koje zemlja plaća za teške gubitke u poslednjih 9 godina – politici zasnovanoj na intervenciji u Siriji i podršci džihadističkim bandama kao instrumentima svojih ekspanzionističkih želja.

Ako je u pitanju nacionalna bezbednost, kao što se tvrdi – onda je jedino ispravno povući turske vojnike i pokrenuti korake ka rešavanju problema u Siriji miroljubivim sredstvima, a ne stavljanje turskih vojnika u poziciju ratovanja sa sirijskom vojskom.

Napori turske vlade da pregovara sa SAD o Idlibu i pozove NATO u akciju nema drugu svrhu nego da uvuče Tursku u rat još širih razmera i uvuče zemlju u imperijalističku intervenciju.

Ovo postaje jasnije činjenicom da je američki imperijalizam brzo iskoristio napad na Idlib za priliku da okrene Tursku protiv Rusije i pozove Erdoganovu vladu na saradnju sa SAD.

Rešenje se ne krije u pozivanju NATO u akciju i pretvaranja zemlje u poligon neprekidnog među-imperijalističkog obračuna između SAD i Rusije za preraspodelu Bliskog istoka.

Radnička partija poziva vladu i njene pristalice da prestanu sa potpirivanjem rata i odmah povuku vojnike pod vatrom u Idlbu. Intervencija u Siriji i saradnja sa džihadistima mora da se zaustavi budući da ova politika ima tako veliku cenu i dovodi do neposredne pretnje ratom.

Put mira u Siriji i regionu zavisi od zaustavljanja imperijalističkih intervencija i povlačenja svih prisutnih vojnih snaga. Time, pred sve pro-radničke, miroljubive i demokratske snage u Turskoj i na Bliskom istoku izbija zadatak razvoja borbe za mir protiv potpaljivača rata. Naša partija nastaviće da bude deo borbe za demokratiju u zemlji i mir u regionu.

Radnička partija (Turska)
29. februar 2020.

prevod: Međunarodni komitet RSRS

dodatak:
Edukativna komuna RSRS o izbegličkoj krizi i njenim posledicama Srbiji

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s