Za jedinstveni sindikalni pokret

Zajednička deklaracija Akcionog komiteta Revolucionarnog saveza rada Srbije i Predsedništva UG „Pokret dostojanstvenih“

Revolucionarni savez rada Srbije i UG “Pokret dostojanstvenih” konstatuju da je rascepkanost sindikalnog pokreta suprotstavljena interesima radnica i radnika a usklađena sa interesima poslodavaca, i time nedopustiva.

Nijedna sindikalna centrala odvojena od jedinstvenog sindikalnog pokreta nije sindikalna organizacija radničke klase već sindikalna organizacija poslodavaca. Rascepkani sindikati bore se za prava jednih radnika naspram drugih, urušavaju borbu radničke klase za održavanje i unapređivanje svojih prava i tekovina, njihove birokrate produžena su ruka poslodavaca. Nivo poštovanja radničkih prava i stanje sindikalnog pokreta danas u Srbiji uverljivo potkrepljuju ove teze.

Akcioni komitet Revolucionarnog saveza rada Srbije i Predsedništvo UG „Pokret dostojanstvenih“ objavljuju klasni rat sindikalnoj rascepkanosti i sindikalnim birokratama koji na bazi te rascepkanosti grade jedinstvo sa poslodavcima a ne sa radnicima. Članice i članovi i odgovorni rukovodioci Revolucionarnog saveza rada Srbije moraju da probude sindikalni pokret iz uspavanosti, da ga učvrste i ujedine – moraju da budu u prvim redovima sindikalne borbe, da iskazuju svoju organizacionu i borbenu umešnost – koju prati stalni i neumoljivi zahtev za momentalno sindikalno jedinstvo i formiranje jedinstvene nacionalne sindikalne organizacije. Jedan veliki sindikat – i nikako drugačije!

Srpski proletarijat pokazao je spremnost za borbu protiv kapitalističkog izrabljivanja i ekstraprofiterskih multinacionalnih kompanija. Upečatljiv je štrajk radnica i radnika u kragujevačkom Fijatu 2017. godine – koji su uprkos mlitavosti i sabotaži sindikalne centrale organizovali svoju borbu, uzbudili celu zemlju i izvojevali svoju pobedu. Tu pobedu treba verifikovati i beskompromisno krenuti njenim putem – organizacija radničke klase i u savremenim uslovima pokazuje se kao neumoljiva i nepobediva. Radnička klasa u Srbiji i pored nezavidnih ekonomskih i političkih uslova uspeva da organizuje svoju ekonomsku, štrajkačku i sindikalnu borbu – najčešće izvan sindikalnih centrala koje ih po pravilu izdaju. Sledeći štrajk u Fijatu, Leoniju, Goši, Srpskoj fabrici stakla, štrajk prosvetara, rudara, oružara, zdravstvenih i drugih radnica i radnika – mora da prati cela radnička klasa u zemlji – jedinstveno i solidarno. Dole rascepkanost, dole divide et impera!

Za jedinstveni sindikalni pokret!
Za jedan sindikat u fabrici i jednu nacionalnu sindikalnu centralu!
Za jedan veliki sindikat, i partiju radničke klase!

Privremeni Akcioni komitet Revolucionarnog saveza rada Srbije
i Predsedništvo Udruženja građana „Pokret dostojanstvenih“
Na Drugoj sednici Akcionog komiteta Revolucionarnog saveza rada Srbije
23. februara 2020. godine u Paraćinu, Republika Srbija