Jesu li ljevičari jednako teški kao prije 100 godina?

Odgovor na tekst Draga Markiše, “10 razloga zašto je danas ljevici puno teže nego prije 100 godina?“, objavljenom na portalu Radničke fronte

Sve slabosti ljevice su slabosti teorija koje zastupaju ljevičari. Defetizam ili odustajanje prije borbe je jedna od tih slabosti. Druge su nostalgija – žaljenje za izgubljenim objektom i melankolija – žaljenje za objektom kojeg imamo. Ima ih još ali ćemo sad stat na tome. Može se priznat da je teško konstantno vući i gurati ljevičare, al nemamo izbora. Ljevica u svakom slučaju ima inteligencije i iskustva zadnjih 100 godina. Krenimo redom:

1. Za razliku od prije 100 godina danas je većina naroda radnička klasa. Brojni novi industrijski sektori su se pojavili u međuvremenu, a u ovom je kontekstu dovoljno spomenuti sustave električne energije i telekomunikacija (nepotrebno je reći da te sustave neko treba izgradit, održavat, instalirat i servisirat, a to nije nikako mali broj radnika). Veličina firme ne igra bitnu ulogu jer su revolucionarnu bazu činili i seljaci, kao što je to bilo u Kini, a samu Oktobarsku revoluciju je izvršila radnička klasa kao manjina stanovništva, koja tek postaje većina izgradnjom socijalizma u SSSR.

Radnici koji poslove obavljaju od kuće preko kompjutera imaju svoje načine borbe. Baš se tu otvorio novi oblik klasne borbe – hakiranje – što sve sustave čini ranjivijima nego prije 100 godina. Nezaposleni radnik se i dalje može boriti protiv kapitalizma ako ima pristup sredstvima za život.

2. Nitko nas nije platio da se zainteresiramo za lijeve ideje, da povjerujemo u ideale, pa i da se bavimo teorijom. Niti je naš aktivistički i organizacijski rad tržišno određen. Poželjno je da imamo profesionalce, ali novac uopće nije bio razlog našeg priključivanja ljevici. Pa tako besparica, siromaštvo i neimaština, kao niti prije 100 godina, ništa nije promijenilo.

3. Danas je sve jeftinije organizirati. Potrebno je puno manje novca nego prije 100 godina za istu količinu promiđbenog materijala. Pojavili su se novi i skuplji prostori promidžbe, ali i novi i jeftiniji kao što je to internet. Cijena tiskanja ovog teksta je puno veća od cijene postavljanja na internet stranicu.

4. “Tehnologija se strašno razvila u zadnjih 100 godina” kao što se i strašno razvila 100 godina prije toga… A tek strahote razvoja u zadnjih 1000, 10000 ili horora li u zadnjih 100000 godina! Političari i kapitalisti su također nadzirani novim tehnologijama. 

5. Najbolje je imati vojsku na svojoj strani. Nakon toga je najbolje imati veliku većinu vojske na svojoj strani, pa ako dođe do sukoba da su žrtve minimalne. U svakom slučaju će se ljevica morati ozbiljnije baviti vojskom.

6. “Proizvodnja pristanka” je prevaziđena teorija. Proizlazi iz promašenog sukoba između pristanka i prisile. Tvrdi da radnici pristaju na kapitalizam, a uzročnik je ideologija koja se širi masovnim medijima.

Uz pristanak i prisilu stoji rezignacija kao glavni izvor stabilnosti u kapitalizmu. Rezignacija govori da radnici nisu mulci, automatoni ili djeca koju je lako manipulirati već da imaju svoje racionalne razloge za ne-borbenost, a to su svi rizici koji ulaze u klasnu borbu. Prvenstvena uloga ljevice je smanjiti te rizike, prije svega kroz snažnu i jedinstvenu partiju.

7. Organizirana religija je proizvod različitih epoha i klasnih odnosa. Zato u njoj nalazimo i revolucionarne impulse. Organizirana religija nije uspjela spriječiti revolucije prije 100 godina.

8. Što je narod obrazovaniji to bolje. Stvar je tome da se narod ne obrazuje dovoljno. Tek kad bi bili dobro upoznati sa dominantnom ideologijom tek onda bi ju lakše prevazišli.

9. Eskapizam, kroz zabavu ali i kroz opijate je oblik automedikacije (samolječenja). Liječe se simptomi života u kapitalizmu i to je za mnoge način preživljavanja. Ništa ljevici ne otežava što održava radnike na životu. Pitanje je kako da rad u partiji zauzme prostor eskapizmu?

10. “Relativni neuspjesi realsocijalizama 20. stoljeća” nisu ekonomski neuspjesi već isključivo politički neuspjesi. Tu dolazimo do današnje ljevice koja bi makar trebala proučiti kako je stara ljevica došla na vlast, a ne da to iskustvo promatra kao neuspjeh.

Od svih 10 točaka teksta “10 razloga zašto je ljevici danas puno teže nego prije 100 godina?” jedino točka 6. ima neku teorijsku težinu. Ovi svi “materijalni” razlozi koji se svode na tehnološki razvoj nisu nikada prije bili prepreka pa nisu ni danas. Pohvalan je jedino kraj teksta jer usprkos svim tim nedaćama poziva na borbu! Ispred nas je još uvijek isti cilj – socijalizam. Sad trebamo razmišljati kako ostvariti taj cilj!

Tomislav Cvjetičanin, Pazin
na Osnivačkom forumu Revolucionarnog saveza rada 18. januara 2020. godine