Орг и парга

Поштоване другарице и другови пролетери. Налазимо се у историјском тренутку нашег деловања. Немамо шта или кога да чекамо. Што смо дуже пасивни, више губимо. У прошлости смо имали прилике да се упознамо са различитим левичарским организацијама, где је свака акција започињала причом и  завршавала се на причи, полемисању и самосажаљењу. То више не сме да буде случај. Борба! Борба је нешто што мора да нас карактерише и да нас одваја од других организација.

Револуционарни савез рада се окупља људе са истим циљевима и стремљењима. Мало нас је, али у томе лежи наша снага. Усмерени смо ка јединственом циљу и то нас чини непоколебљивима. Од данас треба да нас карактерише рад и непрестана борба. Нема изговора, нема извињења, само резултати. Уколико успемо да искористимо тренутну ситуацију у држави и расположење у народу можемо да постигнемо много. А да би постигли било шта потребно је да будемо добро и чврсто организовани и уиграни.

Изузев класичне вертикалне организације и протока информација који је усмерен одозго – на доле, потребно је да успоставимо и систем организовања и проток информација одоздо – на горе, као и хоризонталну организацију између самих месних група и усаглашеност регионалних групација.

Свака од месних група делује као самостална јединица на основу смерница које добија од централе, и на терену се понаша и прилагођава у складу са ситуацијом на терену, и тако извештава централу како би централа кориговала своје политику и издала нове смернице. Такође, треба да извести остале групе које могу да помогну у извршавању циљева или да им достави неке информације које су битне за било коју групу.

Не сме се трговати информацијама или исте ускраћивати или преносити само одређеним људима како би себи прикупљали некакве бодове. Опортунизам сасећи у корену.

Увести системе контроле и провере активиста и чланова. Потребни су нам механизми који ће штитити активисте од руководства и обрнуто. Такође је потребно решавати све међусобне конфликте међу активистима што пре. Не смемо да дозволимо ситничарење и партијашење унутар саме организације.

Проблеми који муче ову државу су проблеми који муче сваку општину. Нашу организацију треба градити са људима који су и искусни у борби и који су жељни борбе. Ми смо та организација којима треба њихова снага и жеља.

Млади требају да буду језгро наше организације. Нико други сем њих самих не може да се избори за бољи живот у овој држави. Лако је побећи и градити другу државу, али треба бити храбар и остати и градити државу из које не желиш да побегнеш јер си себе уградио у њу.

Потребно је окупити и организовати све раднике и незапослене. Понудити им борбу. Многи од њих су и разочарани и незаинтересовани, наш рад мора да им постави пример да нисмо странка која се базира на бројкама. Да је члан наш организације истовремено и наш друг, пријатељ, рођак, комшија, колега… Сами радници морају да буду мотор развоја нашег будућег друштва.

Не смемо да дозволимо да се опет догоди неправда која се догодила радницима параћинске “Српске фабрике стакла” отпуштеним у лажном стечају, када су зарад туђих дечијих играрија и грешака доведени на руб егзистенције. Морамо се наћи сваком раднику и незапосленом у било које доба. Без радника ништа, са радницима све!

Сваком човеку треба понудити конкретне одговоре на конкретна питања. Зашто? Зато!, Како? Тако!

Наше идеје и циљеве морамо носити у малом џепу као приручник, оне морају бити свакодневне смернице за друштво какво желимо и можемо да градимо!

Нема прекида ватре, нема примирја, нема споразума са било којим реакционарним елементима.

Да подсетим на велике речи Октобарске револуције: Чекати се не сме, може се изгубити све. Власт узети одмах!

административни радник Јован Величковић из Параћина
на Оснивачком форуму Револуционарног савеза рада Србије, 18. јануара 2020. године у Јагодини